Maanantaina tapasimme viimeinen ystävämme Mercyn! Hän asuu äitinsä luona Mombasan pohjoispuolella joten tapaaminen oli vain yhden lyhyen matatu matkan päässä. Hän opetti meille kuika valmistaa paikallista ruokaa pilauta. Tässä teille kaikille ohje jotka löydätte kaapistanne täältä tuodun pilaumauste sekoituksen.


PILAU

4 hengelle (suuret annokset)


Pilau maustetta                         reilu 1 rkl

tuore inkivääri raastettuna       noin 2cm pala

valkosipuli                                 4 kynttä

iso sipuli                                    1

tuore korianteri                          noin 1,5dl silputtuna

perunaa                                       2 isohkoa

riisi                                              2 kahvikuppia

pehmeää lihaa tai kanaa           1/2 kg paloina

tomaatti paste                            purkki

öljy


Siivoa liha tai kana ja keitä sitä suolavedessä noin 30 min, kunnes liha on murean pehmeä (keitto aika riippuu lihan pehmeydestä, kana kypsyy nopeasti).


Paloittele sipulit sekä inkivääri ja paista niitä öljyssä hetki. Lisää joukkoon Pilau mauste. Lisää kattilaan liha -tai kana palat sekä niiden keitinliemi (jos sitä jäi) ja anna sipulien ja lihojen ruskistua rauhassa, samalla mausteiden imeytyessä lihaan. Lisää korianterisilppu.


Paloittele peruna isohkoiksi kuutioiksi kattilaan ja lisää noin 2 kahvikupillista vettä. Kypsennä peruna lähes kypsäksi ja lisää mukaan tomaatti paste. Mausta tarvittaessa suolalla ja lisää tarvittaessa vettä, kattilassa olevan nesteen tulee olla paksuhkoa, mutta peittää perunat.


Lisää hetken vedessä lionneet riisit kattilaan ja anna kypsyä. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Sekoita hyvin usein. Pilau tulee keitettäessä kuivua risottomaiseksi.


Resepti on Mercyltä, jos et pidä korianterista tai perunoista ne voi jättää pois, mutta mielestäni ne ovat huippuhyvä lisä ja kuuluvat myös perinteisesti Pilauhun.


Muuten ystävämme Mercy voi kohtuullisen hyvin. Hän oli onnellinen tapaamisestamme ja lähetti kovasti terveisiä perheillemme sekä Vanhapihoille jotka hän tapasi viime joulukuussa.


Viime reissullamme Noel tuli kaikkien silmissä tunnetuksi siitä, että hän kulki lähes aina kotona ja rannallakin alasti. Tapansa hän on muuttanut ja itsenäisesti jo kiskoo aamulla kalsarit jalkaan, tosin poikkeus oli Mercyn ollessa täällä. Siitä heräsikin keskustelu hänen kanssaan, kun hän ihmetteli ettei Suomessa poikia ympärileikata. Hän kertoi, että täällä Keniassa suurin osa pojista ympärileikataan heidän ollessa pieniä. Vain jotkin heimot kuten Luot eivät noudata tätä tapaa. Jo koulussa lapsille opetetaan tavan hyödyllisyys. Näin kuumassa ja vaikeissa olosuhteissa (rajallisissa pesumahdollisuuksissa) vältytään tulehduksilta jos ympärileikkaus on suoritettu. Tyttöjä täällä ei juurikaan silvota. Masait kuulemma leikkaavat tytötkin poikien lisäksi. Hygienia on kai se suurin syy, mutta täällä myös ihmisten mielestä se on oikean miehen merkki.


Eilinen tiistai levättiin rannalla. Lähdimme aamulla tapaamaan vanhoja ystäviämme colobus shadeen (Marian kahvila). Ravintola oli uusittu ja näytti siistiltä ja upealta. Pitänee nauttia siellä maittava kalalounas joku päivä ihaillen samalla turkoosia merta. Meriruohon läpi kahlasimme iltapäiväksi Normadille. Noel nautti jälleen suunnattomasti aalloista sekä tietysti huippu herkullisesta mansikka shorpetista! Jos joku on suunnitellut lomansa viettävän täällä Diani Beachillä suosittelemme Nomadia heille, hotellin lisäksi heillä on myös yksityisiä heinäkattoisia varmasti huipputasoitia cottageja aivan rannassa. Sukellus mahdollisuudet aivan vieressä.


Masait vaeltelevat rannalla kaupitellen korujaan. Varsinaisia beachboyta oli verrattaen vähän tavalliseen. Ehkä ne iskevät vasta kun varsinainen turistikausi alkaa. Kuulimme, että tänne Keniaan suunnitellaan sellaista lakia, että on laitonta kaupitella mitään rannoilla. Wau, seuraavan kerran kun matkustamme tänne se tulee olemaan vasta silloin kun tämä laki on voimassa...luultavasti! Normadin portilla kasvaa valtava baobab puu.




Voimme siis hyvin. Noel kinuaa uimaan ja lähettää kaikille paljon terveisiä!